Ik weet eigenlijk niet waar te beginnen

Dat is de vraag die vele beginners, en soms ook herintreders, zich vaak stellen. Geen nood: velen hebben met hetzelfde probleem geworsteld en stap voor stap een oplossing gevonden. Vraag je jezelf eerst: wat wil ik? Meteen met een heuse baan beginnen, of eerst met anderen meedoen aan de bouw van een (kleine) module?
Of wil ik eerst een tijdje de sfeer van de treintjes proeven, leren rijden en rangeren, een huisje in elkaar zetten, een realistische boom maken, achtergronden schilderen, een eerste baanplan maken, de kosten uitrekenen, varianten vergelijken
Dit alles kun je bij de OVMV doen, het gaat haast vanzelf, en dan ben je niet in je eentje: de club organiseert geregeld informatie- en cursusavonden voor beginners en gevorderden.

 

 Ik weet wel iets van mechanica/elektronica maar...


Misschien weet je meer dan je denkt, dan ben je meer dan welkom om je kennis en ervaring met ons te delen. Zo niet, geen probleem. We zijn gewend om allerlei vragen te beantwoorden. De club is zelfs betrokken bij schoolprojecten om door middel van praktijk demonstraties de basiskennis van elektriciteit aan scholieren over te dragen. Wil je van gedachte wisselen met de Märklin Insider leden, die ook leden van de club zijn, ben je welkom! Wil je wat uitproberen, we hebben de faciliteiten om het mogelijk te maken.

 Hoe groot moet de baan worden?


Dat is afhankelijk van de beschikbare ruimte en budget. Er bestaan verschillende schalen waaruit je kunt kiezen, van zeer klein (spoor Z, schaal 1:220), tot redelijk groot (spoor 1, schaal 1:32). Hoe groter hoe leuker, wordt wel eens beweerd, maar is dat dan wel zo?
De club beschikt over banen in de meest courante schalen, je kunt zelf zien welke schaalgrootte je het meest aanspreekt. Je kunt de tijd ervoor nemen om een weloverwogen beslissing te nemen. Dat is belangrijk om later teleurstellingen te voorkomen.

 

Ik vind het niet leuk om alleen bezig te zijn

Daar is nou juist een club voor. Je ontmoet beoefenaars van je hobby, je wisselt ervaringen en kennis uit, je drinkt gezellig iets, je maakt een klapke, en het hoeft niet altijd over treintjes te gaan. De club houdt geregeld informatieavonden, cursussen, excursies, plus ééns per jaar een gezellig samenzijn met tombola en een nieuwjaarsreceptie. Je kunt gerust je kinderen mee naar de club nemen. De club beschikt over kinderbanen (Treinland), met speciaal voor hen geschikte treintjes.

Je bent vrij om te bepalen wanneer je komt, de club verwacht wel dat je ook bereid bent om op toerbeurt in overleg met het bestuur mee te werken om de noodzakelijke onderhoudstaken uit te voeren.

 

 

Ik heb enkel oud materiaal

Des te beter, dan kun je een vintagebaan bouwen en naar hartenlust erop rijden. Heb je een dergelijke baan thuis? Neem je locs en treinen mee, er is zeker een baan op de club waarop je kunt rijden. De club beschikt over een “retro-baan” gemaakt met oude Märklin onderdelen.

Je kunt bovendien je oud materiaal op de testbaan zetten, en desgewenst hulp en advies krijgen om de nodige herstellingen uit te voeren.

 

Ik heb geen spullen, kan ik al mee?

Ja zeker! Je kunt alvast leren sturen en rijden met het materiaal van de club, de leden zullen je graag bijstaan. Je kunt deel nemen aan de bouwprojecten, helpen bij grote of kleine klussen, of simpelweg meekijken totdat je zover bent dat je je eigen project, in welke richting dan ook, kunt opstarten.
In de club kun je geen materiaal aanschaffen, maar je kunt wel advies van de leden inwinnen over aanbiedingen, beurzen, 2e hands spullen, herstellingen, aanpassingen en alles wat met de beoefening van de hobby te maken heeft. Gereedschap is in de club aanwezig.

Ik ben opnieuw begonnen maar ...

Heb je een probleem, of een vraag waar je niet direct antwoord voor vindt? We weten niet alles, maar we willen je wel helpen en meedenken. De overstap van analoog naar digitaal kan best ingewikkeld zijn, er is inderdaad veel veranderd in de loop der jaren, maar je hoeft niet alles in één keer te veranderen, en vooral niet alles tegelijk te vernieuwen. Denk ook om je budget! Mocht je met Märklin materiaal werken, kan de eventuele overgang en uitbreiding dankzij de unieke permanente samenwerking met Märklin Insider met advies op maat stapsgewijs begeleid worden. Andere modelspoormerken zijn uiteraard ook welkom.

Ik wil het even aankijken

Ook dat kan bij ons. Gedurende de openingsuren van de club, minstens 18 uur per week, kun je naar de video animatie kijken in het gezellige treincafé met gratis WIFI, beursfoto’s op de computer bekijken, de gameconsole gebruiken, of een volautomatische computergestuurde treinbaan huren – deze zijn nog in opbouw – waarop je met moderne locs en treinstellen alvast kunt rijden. Deze faciliteiten, de Märklin “Sit & Play” banen, zullen in de komende maanden gereed zijn. Je kinderen kunnen zich volledig uitleven op de vaste kinderbanen van Treinland, terwijl je een drankje nuttigt.

Kortom voor elk wat wils in een kameraadschappelijke sfeer. De club streeft ernaar om naast de uitoefening van de hobby ook een plezierig trefpunt voor de leden te zijn, uiteraard met veel aandacht voor de treinwereld, ook wat het grootbedrijf betreft.

Is een club iets voor mij

Dat kunnen we voor je niet bepalen, maar we nodigen je van harte uit om een paar keer vrijblijvend langs te komen om de sfeer te proeven. De individuele lidmaatschap van de club kost nauwelijks € 2 per week voor volwassenen.

De club is gemakkelijk te bereiken, parkeren is gratis, de consumpties zijn aan democratische prijzen, de mogelijkheden om de hobby actief of passief te beoefenen zijn uniek.

Te mooi om waar te zijn? Kom kijken en oordeel zelf.

 

 

Praktische informatie

 Individueel lid:
100 euro voor 1 jaar

Familiaal lid
110 euro voor 1 jaar

Steunend lid
150 euro voor 1 jaar

 

Kinderen jonger dan 14 jaar zijn in de club welkom, maar moeten dan ingeschreven zijn op een familiale lidkaart.
Ze dienen bij hun aanwezigheid in de clube steeds vergezeld te zijn van de titularis op wiens kaart zij zijn vermeld.

Betaalgegevens:

IBAN BE 14 7340 3719 7283

 email:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.