Geschiedenis

Op 1 januari 1996 werd te Aalst de modelbouwvereniging O.V.M.V. opgericht. Deze staat voor Oost-Vlaamse Modelbouw Vereniging. Tot deze oprichting werd besloten met als voornaamste doel: het aanmoedigen en verspreiden van de modelbouwhobby in de meest ruime betekenis. Esthetiek en techniek zijn daarbij de twee fundamentele pijlers waarop de werking van de vereniging is gebaseerd.

Het sociale contact dat dergelijke club met zich meebrengt mag zeker ook niet uit het oog verloren worden.

Door het beoefenen van de modelbouwhobby in groepsverband is het mogelijk kennis en ervaring uit te wisselen op verschillende vlakken zoals materialenkennis (hout, verschillende metalen, verschillende plasticsoorten, enz...) en de erbij horende speciale bewerkingstechnieken (zagen, schaven, schuren, lassen, solderen, enz...).

Toepassingen van elektriciteit, elektronika en het gebruik van de computer in de modelbouw, zijn ook niet meer weg te denken uit het actiegebied van onze vereniging.

In de loop der jaren is de vereniging er in geslaagd een schat aan materiaal bijeen te brengen. Het gevolg daarvan is een goed uitgeruste werkplaats die steeds ter beschikking staat van alle leden van alle groepen. Een schat aan werktuigmachines en een hele reeks elektronische meetapparatuur kan door elkeen vrij gebruikt worden

Zelfs al is men geen specialist op een bepaald terrein, er zal wel steeds een medelid bereid zijn hulp te bieden.

Activiteiten

Naast de meest uiteenlopende aktiviteiten binnen elk van de drie modelbouwgroepen tijdens de wekelijkse clubdagen, worden ook door de vzw OVMV verschillende gemeenschappelijke aktiviteiten op touw gezet.

Vooreerst is er de tweede  woensdag van elk nieuw jaar onze traditionele nieuwjaarsreceptie voor de leden en hun famile.

 

Jaarlijks worden in groep enkele grote modelbouwtentoonstellingen bezocht. (o.a. Inter-Modellbau in Dortmund, Keulen, enz...)
Op deze tentoonstellingen komen de meest uitgebreide aspecten van modelbouw aan bod.
Niet alleen nieuwigheden op gebied van modelbouwmateriaal en modelbouwmaterieel, maar ook bv. gereedschappen en materialen zijn op dergelijke beurzen te verkrijgen.
Deze uitstappen gebeuren meestal met de bus, soms ook met de trein.

Om wat geld in kas te krijgen worden regelmatig door alle groepen samen één of meerdere aktiviteiten georganiseerd. Immers van het lage lidgeld alleen is de club niet leefbaar.
Hierbij moeten we in de eerste plaats onze opendeurdagen vermelden, die plaatsgrijpen rond het laatste weekend van maart. Tijdens deze tweedaagse trachten we onze club zo goed mogelijk voor te stellen aan het grote publiek,  door het tonen en demonstreren van de laatse verwezelijkingen van de clubleden. Tegelijkertijd richten we steeds een kleine ruilbeurs in voor de clubleden waarop ook  enkele gespecialiseerde handelaars aanwezig zijn.

Ook het jaarlijks terugkerend gezellig samenzijn wordt door de leden ten zeerste geappreciëerd.

 

Clubblad

Elk lid ontvangt op de club gratis het driemaandelijks clubtijdschrift “OVMV-Contact” met tal van nieuwtjes over de club, ingerichte activiteiten, artikels in verband met modelbouw (technische en andere, een modelspooragenda, mopjes, puzzelpagina, enz..).
Het is de bedoeling van deze driemaandelijkse brochure om alle leden tijdig op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de club: nieuwe afspraken voor de goede werking van de club, eventuele aanpassing van de cafetaria-prijzen, meedelen van data waarop clubevenementen worden ingericht (zoals opendeur, gezellig samenzijn, pannenkoek- of wafelenbak, clubuitstappen, speciale vergaderingen, enz... ) zijn slechts enkele mogelijke onderwerpen.
Elke modelbouwgroep kan via een eigen rubriek meer gedetailleerde gegevens aan de andere leden kenbaar maken.
Niet alleen aan de eigen clubactiviteiten en de eigen clubagenda wordt aandacht geschonken. Voor de leden interessante tentoonstellingen, ruilbeurzen, musea, evenals ander aktiviteiten die met modelbouw te maken hebben, worden via dit clubblad aangekondigd.
Een ruilrubriek stelt de leden in de mogelijkheid om bepaald materiaal of andere zaken te melden waarnaar ze op zoek zijn en dat ze hopen te vinden bij of via andere clubleden. Leden die evenwel materiaal of andere modelbouwartikelen willen aanbieden, kunnen dit eveneens doen via deze rubriek.
Leden met technische of andere problemen kunnen hiermee steeds terecht om raad te vragen aan de medeclubleden, al dan niet van dezelfde modelbouwgroep.
Indien er naast al de hierboven opgesomde mededelingen nog voldoende ruimte overblijft, wordt  er ook een algemeen artikel gepubliseerd.

 

Onze locatie

Op deze lokatie beschikt onze vereniging over volgende lokalen :
Op de eerste verdieping:

  • een gezellig cafetaria (alles aan demokratische prijzen)buiten
  • een bureel/secretariaat
  • een kleine opslagplaats
  • een goed uitgeruste werkplaats
  • een kleine bibliotheek
  • een groot lokaal waarin de verschillende modelspoorbanen zijn Ondergebracht

Adres openingsuren en routebeschrijving >>

 

Lid worden

Lid worden, iets voor jou?

 

Verder info

Verder inlichtingen of details kunnen steeds bekomen worden bij één van de bestuursleden op de club zelf, of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Overtuig uzelf en breng ons gerust een vrijblijvend bezoekje.
U bent er meer dan welkom !